Embolisatie van de lever

Vena porta embolisatie

Soms is het in theorie mogelijk om een bepaalde tumor te opereren, maar zou de hoeveelheid normaal leverweefsel die achterblijft onvoldoende zijn. Bij sommige patiënten bij wie de restfunctie onvoldoende zou zijn, bestaat de mogelijkheid van ‘Vena Portae Embolisatie’. De Vena Portae (ofwel: poortader) is de ader die de spijsverteringsorganen met de lever verbindt. Deze ader voert voedingsstofrijk bloed naar de lever toe.

Bij Vena Portae Embolisatie wordt een deel van de doorbloeding van de lever dicht gemaakt, waarbij het bloedvat afgesloten worden met bijvoorbeeld lijm. Dit dicht maken heet ook wel ‘emboliseren’. Het gevolg hiervan is dat het andere deel van de lever dat nog wel goed wordt doorbloed, harder moet gaan werken. Hierdoor groeit dit stukje lever. Het doel is uiteindelijk dat dit zo groot wordt dat er voldoende leverweefsel ontstaat om een operatie in tweede instantie wel mogelijk te maken.

Vena Portae Embolisatie vindt plaats door de poortader van buitenaf (percutaan= door de huid heen) aan te prikken. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze wordt vervolgens geëmboliseerd. Na ongeveer drie weken wordt een nieuwe CT-scan gemaakt om te beoordelen of het effect voldoende is om de eventuele operatie door te laten gaan. De embolisatie van de poortader wordt uitgevoerd door de radioloog.