Alvleesklier behandelingen

Behandelingen

Een operatie aan de alvleesklier heeft als doel om het aangedane deel van de alvleesklier te verwijderen waar zich bijvoorbeeld een tumor in bevindt.

De meest voorkomende operaties van de alvleesklier zijn:

  1. een alvleesklierkop verwijdering (pancreato-duodenectomie, of Whipple operatie)
  2. een alvleesklierstaart verwijdering (met of zonder wegnemen van de milt)

Omdat de alvleesklier zeer nauw verweven is met omliggende weefsels en organen, is een alvleesklieroperatie bij een kwaadaardige tumor vaak een uitgebreide ingreep.

Bij een Whipple operatie wordt naast de alvleesklierkop ook het laatste deel van de maag, de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de galweg weggenomen. Hierna worden omleidingen gemaakt van de dunne darm op de afvoergang van de alvleesklier, op de galweg en op de maag, om de spijsvertering weer te herstellen. Een nieuwe techniek is om de Whipple operatie via een kijkoperatie en met behulp van een operatie-robot uit te voeren.

Bij een alvleesklierstaart operatie is het soms onvermijdelijk om de milt weg te moeten nemen. Een alvleesklierstaart operatie kan vaak met een kijkoperatie (laparoscopische pancreasstaartresectie) uitgevoerd maken. Ook daarbij maken wij soms gebruik van de operatie-robot.

Bij goedaardige aandoeningen, zoals een chronische alvleesklierontsteking, of bij minder snel of uitgebreid groeiende tumoren zoals bijvoorbeeld een insulinoom, kan een sparende alvleesklier operatie overwogen worden.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • een enucleatie (alleen de tumor zelf wordt verwijderd, bijv. bij een insulinoom), of
  • een sparende pancreaskop resectie, zonder verwijdering van de twaalfvingerige darm (ook wel een Frey of Beger operatie genoemd, alleen voor pancreatitis)
  • het aanleggen van een omleiding van bijv. dunne darm naar het pancreas

Welke operatie er bij u uitgevoerd zal moeten worden, zal de medisch specialist met u bespreken op de polikliniek. Ook zal de arts met u bespreken of het mogelijk of gewenst is om deze operatie door middel van een kijkoperatie of met een robot operatie uit te voeren. De medisch specialist die u spreekt op de polikliniek is niet altijd degene die u zal opereren. Het team bespreekt met elkaar de details van elke patient. Voor de operatie zal uw chirurg zich aan u voorstellen.

De chirurgen van het Erasmus MC pancreascentrum voeren jaarlijks meer dan 100 alvleesklieroperaties uit, waardoor zij zeer veel ervaring hebben.

De wachttijd tot de operatie proberen wij zo kort mogelijk te houden, maar soms kan er enige weken wachttijd bestaan door meerdere patiënten die behandeld moeten worden. We hebben begrip voor uw wens om zo spoedig mogelijk geholpen te worden en we doen ons uiterste best om uw operatie zo snel mogelijk in te plannen. Hoewel dat gevoelsmatig zo kan lijken, hebben enkele weken eerder of later geen invloed op de uitkomst van uw behandeling. Voor goedaardige aandoeningen kan de wachttijd soms langer zijn dan gemiddeld, omdat voorrang gegeven moet worden aan patiënten die behandeld worden vanwege een kwaadaardige tumor.

De duur van de operatie hangt af van de uitgebreidheid van de ingreep, maar zal meestal tussen de 3 en 6 uur zijn. Als een uitgebreide operatie is uitgevoerd, zult u na de operatie een nacht op een speciale afdeling verblijven om u zo goed mogelijk te kunnen bewaken. Dit noemen we de PACU, de Post Anesthesia Care Unit die zich bevindt op het operatiekamercomplex.

Een alvleesklieroparatie is een grote operatie. Het is belangrijk dat u in goede conditie bent. Onze diëtiste zal u helpen om op gewicht te blijven. Onze anesthesist zal uw algehele gezondheid beoordelen met betrekking tot de narcose. Onze verpleegkundig specialisten zijn uw vaste aanspreekpunt bij de voorbereiding van de operatie en na ontslag uit het ziekenhuis. Zij maken kennis met u tijdens een speciale afspraak op onze polikliniek. Al uw vragen en bijzonderheden rondom de operatie worden dan nogmaals met u doorgenomen.

Na de operatie kunnen er complicaties optreden. Er is een risico op infecties, lekkages van de nieuwe aansluitingen, en bloedingen.
Door verandering in het spijsverteringsstelsel kunt u problemen ondervinden met voeding, zoals een vertraagde maagontlediging of vetdiarree door een tekort aan alvleesklierenzymen. Ook kan suikerziekte ontstaan. Belangrijk is dat u zorgt voor een gezond en vezelrijk dieet. Uw arts zal enzymen voor de vet vertering in de vorm van medicijnen voorschrijven en zo nodig medicatie voor diabetes.
Deze problemen kunnen in de loop van de tijd verminderen of verdwijnen door aanpassing van het lichaam, maar meestal zullen aanpassingen van dieet of medicatie op langere termijn nodig blijven.

Soms is een alvleesklier operatie niet mogelijk, niet nodig, of niet genoeg. Aanvullende of alternatieve behandelingen zijn gericht op het remmen van de ziekte, het verminderen van de kans op terugkeer of uitzaaiing van een tumor en het verminderen van klachten.