Tumoren in de lever

In de lever kunnen verschillende soorten afwijkingen ontstaan. Zo’n afwijking wordt ook wel een gezwel of tumor genoemd. Er zijn goedaardige en kwaadaardige afwijkingen te onderscheiden.

De meest voorkomende goedaardige leverafwijkingen zijn:

  • Hemangiomen (bloedvatgezwel in de lever).
  • Focale Nodulaire Hyperplasie (FNH).
  • Adenoom.
  • Cyste (met vocht gevulde holte in de lever).

Goedaardige afwijkingen in de lever geven veelal geen klachten en hoeven meestal niet behandeld te worden. Uw behandelend arts bespreekt zo nodig met u waarom een goedaardige afwijking toch verwijderd moet worden.

De meest voorkomende kwaadaardige leverafwijkingen zijn

  • Hepatocellulair carcinoom (HCC, dit gezwel is primair ontstaan in de lever en gaat uit van de levercellen).
  • Cholangiocarcinoom (CCA, dit gezwel is primair ontstaan in de lever en gaat uit van de galwegcellen).
  • Levermetastasen (metastasen zijn uitzaaiingen in de lever, afkomstig van een kwaadaardig gezwel elders in het lichaam, bijvoorbeeld de dikke darm, maag, borst of eierstok).

PUMP studie: Behandeling van de levertumoren met chemotherapie via de chemopomp

Patiënten met levertumoren komen mogelijk in aanmerking voor een van de onderzoeken waarbij er lokale chemotherapie via de chemopomp direct in de lever wordt gegeven. Deze behandeling is ontwikkeld in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York en is in 2018 door dr. Bas Groot Koerkamp in Nederland geïntroduceerd.

De chemopomp geeft via een slangetje chemotherapie direct af in de lever. Dit slangetje en de chemopomp worden met een operatie geplaatst. Vervolgens wordt er een half jaar lang chemotherapie via de chemopomp gegeven. De chemopomp kan door de huid heen worden gevuld zodat er continue en voor langere tijd kan worden behandeld. Het voordeel is dat de chemotherapie in een hoge dosis aan de lever wordt afgegeven en vervolgens ook wordt verwerkt. Er komt nauwelijks chemotherapie in de rest van het lichaam waardoor er geen klachten als misselijkheid of gevoelsstoornissen zijn.

Op dit moment is de behandeling alleen nog maar beschikbaar in onderzoeksverband. Patiënten met operabele uitzaaiingen van darmkanker in de lever komen in aanmerking voor de PUMP I studie. In dit onderzoek wordt de chemopomp geplaatst tijdens de operatie waarbij ook de uitzaaiingen in de lever worden verwijderd. Vervolgens wordt er een half jaar chemotherapie gegeven om resterende minuscule uitzaaiingen te behandelen in de lever. Op dit moment is er in Nederland geen andere behandeling beschikbaar na de operatie. Met dit onderzoek wordt vergeleken of een operatie alleen of een operatie met extra behandeling met chemopomp zorgt voor overlevingswinst.

In een tweede onderzoek dat in de loop van 2019 zal gaan starten, wordt de chemopomp toegepast bij patiënten met niet-operabele galwegkanker in de lever. In dit onderzoek (de PUMP II studie) wordt de chemopomp geplaatst met een operatie, de tumoren zijn te groot om met de operatie weg te halen. Vervolgens wordt er een half jaar chemotherapie gegeven om de tumoren kleiner te maken. Bij een klein aantal patiënten kan vervolgens een operatie worden uitgevoerd om de tumoren in tweede instantie te verwijderen. Naast de behandeling met de chemopomp wordt ook de standaard chemotherapie gegeven via het infuus. Met dit onderzoek wordt gekeken of de extra behandeling met chemopomp zorgt voor overlevingswinst.

Mocht u vragen hebben over de chemopomp of meer informatie willen, kijk dan op de website van het onderzoek, www.chemopomp.nl. U kunt ook contact opnemen met het studieteam via pump@erasmusmc.nl of 010-7042125.