Anatomie van de lever

De lever ligt rechts boven in de buik, net onder het middenrif en weegt ongeveer 1,5 kilogram. De lever ontvangt zuurstofarm bloed dat rijk is aan voedingsstoffen uit de darmen via de poortader (vena portae). Zuurstofrijkbloed komt via de leverslagader (arteria hepatica) binnen. Als het bloed door de lever is gestroomd, wordt het via de onderste holle ader (vena cava inferior) naar het hart terug gevoerd.

De lever is op te delen in een linker en een rechter helft. Deze verdeling wordt gemaakt op basis van de bloedvat voorziening. Zo is de lever op te delen in acht stukjes. Deze stukjes noemen wij segmenten. Figuur 1 toont de lever met de segmentverdeling.

grafiek transplantaties
Figuur 1: Verdeling van de lever in 8 segmenten

Functies van de lever zijn

  • De lever zorgt ervoor dat er 24 uur per dag suiker beschikbaar is, hoewel wij een beperkt aantal malen per dag eten.
  • De lever speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en omzetting van eiwitten, vitamines en stoffen die de stolling van het bloed mogelijk maken.
  • De lever zorgt voor opbouw, opslag en afbraak van energierijke stoffen.
  • De lever zorgt voor het onschadelijk maken van allerlei giftige stoffen, zoals geneesmiddelen en alcohol. Eén van die stoffen is bilirubine, wat ontstaat door de afbraak van rode bloedcellen. Wanneer de lever niet goed functioneert, hoopt het bilirubine zich op in de huid en slijmvliezen. Deze kleuren geel, de patiënt heeft dan last van geelzucht.
  • De vorming van gal, een vloeistof die ervoor zorgt dat de vet oplosbare stoffen het lichaam via de lever kunnen verlaten en dat de vetten en vet oplosbare vitamines uit de voeding worden gehaald.